Kako deaktivirati Facebook u 5 jednostavih koraka (2024.)

Shutterstock


U današnje vrijeme, kada smo neprestano povezani putem društvenih mreža, mnogi od nas osjećaju potrebu za pauzom. Ako se pitate kako deaktivirati Facebook, niste sami. Ponekad nam je potrebno malo mira i tišine, udaljeno od beskonačnog scrollanja i notifikacija. Zato ćemo vam u ovom članku pokazati kako deaktivirati Facebook u 5 jednostavnih koraka.

Kada je riječ o tome kako deaktivirati Facebook na mobitelu, proces je zapravo prilično jednostavan. Bez obzira koristimo li Facebook za poslovne svrhe, održavanje kontakata ili jednostavno za zabavu, važno je znati kako se privremeno isključiti. Ne morate trajno brisati svoj profil da biste uzeli pauzu; deaktivacija Facebooka je idealna opcija koja vam omogućava da se vratite kad god poželite.

Kroz ovaj vodič, korak po korak ćemo vas voditi kroz postupak kako deaktivirati Facebook, bilo da to radite na računalu ili na mobitelu. Pripremite se za kratko putovanje koje će vam donijeti duševni mir i bolju ravnotežu u svakodnevnom životu. Spremni? Krenimo!

Koja je razlika između deaktiviranja i brisanja Facebooka?

Deaktiviranje i brisanje Facebooka dvije su različite opcije koje vam omogućuju da prekinete svoje aktivnosti na ovoj društvenoj mreži, ali s vrlo različitim posljedicama. Deaktiviranjem Facebooka, naš profil postaje nevidljiv drugim korisnicima, ali naši podaci, prijatelji, fotografije i postovi ostaju sačuvani na Facebookovim serverima.

To znači da se u bilo kojem trenutku možemo ponovno prijaviti i vratiti sve naše podatke kao da nikada nismo otišli. Deaktivacija Facebooka je idealna za one koji žele privremeni predah od društvenih mreža ili trebaju malo vremena za sebe, bez trajnog gubitka svojih online sadržaja i kontakata.

S druge strane, brisanje Facebooka je trajna odluka. Kada obrišemo svoj račun, svi naši podaci, uključujući prijatelje, fotografije, postove i sve druge informacije povezane s našim profilom, bit će trajno izbrisani. Facebook daje period od 30 dana tijekom kojeg možemo poništiti zahtjev za brisanje, ali nakon tog perioda, povratak više nije moguć. Ova opcija je za one koji su odlučili trajno napustiti platformu i žele osigurati da njihovi podaci budu trajno uklonjeni s Facebookovih servera. Stoga, prije nego što odlučimo koja je opcija najbolja za nas, važno je razumjeti ove ključne razlike i razmotriti što želimo postići svojim odlukama o privatnosti i prisutnosti na društvenim mrežama.

Kako deaktivirati Facebook u 5 koraka?

Deaktiviranje Facebooka je jednostavan proces koji vam omogućava da privremeno pauzirate svoje aktivnosti na ovoj platformi. Evo kako deaktivirati Facebook u 5 koraka:

1. Prijavite se na svoj Facebook račun
Prvo, otvorite Facebook aplikaciju na svom mobitelu ili posjetite web stranicu Facebooka na računalu i prijavite se sa svojim korisničkim imenom i lozinkom.

Kako deaktivirati Facebook na mobitelu?
Screenshot

2. Idite na postavke računa
Na glavnoj stranici Facebooka, kliknite na ikonu u gornjem desnom kutu (tri horizontalne linije na mobitelu ili strelica prema dolje na računalu) kako biste otvorili izbornik. U izborniku odaberite “Postavke i privatnost”, a zatim “Postavke”.

Deaktivacija Facebooka
Screenshot
Deaktivirarti Facebook
Screenshot
Postavke na Facebooku
Screenshot

3. Pronađite opciju deaktivacije
U postavkama, kliknite na “Meta Centar za korisničke račune”, a nakon toga “Osobni podaci”. Nakon toga, kliknite na “Vlasništvo računa i upravljanje” i tu u ćete pronaći opciju “Deaktivacija ili brisanje”. Kliknite na željenu opciju kako biste nastavili.

Osobni podaci na Facebooku
Screenshot
Upravljanje osobnim podacima
Screenshot
Vlasništvo računa i upravljanje
Screenshot

4. Za deaktivaciju odaberite “Deaktiviraj račun”
Nakon što otvorite “Deaktivacija ili brisanje”, imat ćete dvije opcije: deaktivacija računa i trajno brisanje računa. Ako imate više prijavljenih profila, odaberite onaj koji želite deaktivirati. Nakon toga odaberite “Deaktiviraj račun” i kliknite “Nastavi”.

Deaktivacija ili brisanje
Screenshot
Deaktivacija računa
Screenshot

5. Potvrdite deaktivaciju
Facebook će vas zamoliti da unesete svoju lozinku za sigurnosnu provjeru. Nakon toga, trebate navesti razlog za deaktivaciju (možete odabrati jedan od ponuđenih razloga ili napisati svoj). Kliknite “Deaktiviraj” da završite proces. Vaš račun će biti deaktiviran, što znači da će postati nevidljiv drugim korisnicima, ali svi vaši podaci bit će sačuvani.

Potvrđivanje lozinke
Screenshot
Razlog brisanja Facebooka
Screenshot

Sada znate kako deaktivirati Facebook u samo pet jednostavnih koraka. Ova metoda omogućuje vam privremeni predah od društvenih mreža, dok vaše informacije ostaju sigurno pohranjene za slučaj da se ikada odlučite vratiti.

Kako izbrisati Facebook u 5 koraka?

Brisanje Facebook računa je trajna odluka koja uklanja sve vaše podatke s ove platforme. Procedura je ista kao i u prethodnom odjeljku, samo što ćete umjesto deaktivacije računa odabrati trajno brisanje. Ako ste sigurni da želite napraviti ovaj korak, evo kako izbrisati Facebook u 5 koraka.

  1. Prijavite se na svoj Facebook račun
    Otvorite Facebook aplikaciju na svom mobitelu ili posjetite web stranicu Facebooka na računalu i prijavite se koristeći svoje korisničko ime i lozinku.
  2. Idite na postavke računa
    Na glavnoj stranici Facebooka, kliknite na ikonu u gornjem desnom kutu (tri horizontalne linije na mobitelu ili strelica prema dolje na računalu) kako biste otvorili izbornik. U izborniku odaberite “Postavke i privatnost”, a zatim “Postavke”.
  3. Pronađite opciju trajnog brisanja
    U postavkama, kliknite na “Meta Centar za korisničke račune”, a nakon toga “Osobni podaci”. Nakon toga, kliknite na “Vlasništvo računa i upravljanje” i tu u ćete pronaći opciju “Deaktivacija ili brisanje”. Kliknite na željenu opciju kako biste nastavili.
  4. Odaberite “Trajno brisanje računa”
    Nakon što otvorite “Deaktivacija i brisanje”, imat ćete dvije opcije: deaktivacija računa i trajno brisanje računa. Ovaj puta odaberite “Trajno brisanje računa” i kliknite “Nastavi”.
  5. Potvrdite brisanje računa
    Facebook će vas zamoliti da unesete svoju lozinku za sigurnosnu provjeru. Nakon toga, imat ćete mogućnost preuzeti svoje podatke prije brisanja računa. Ako želite sačuvati svoje informacije, kliknite na “Preuzmi informacije”. Zatim kliknite na “Obriši račun” kako biste završili proces. Facebook će vam dati period od 30 dana za poništenje ove akcije, ali nakon toga, vaš račun i svi povezani podaci bit će trajno izbrisani.

Brisanjem Facebook računa trajno ćete ukloniti sve svoje podatke s platforme, uključujući prijatelje, postove, fotografije i sve druge informacije povezane s vašim profilom. Pazite da ste sigurni u svoju odluku jer nakon isteka perioda za poništenje, povratak više nije moguć.

Odlučiti kako deaktivirati Facebook ili ga trajno izbrisati može biti veliki korak, ali također može donijeti osjećaj olakšanja i slobode. Deaktivacija pruža mogućnost privremenog odmora, dok trajno brisanje omogućuje potpuni digitalni detox. Obje opcije mogu nam pomoći da bolje iskoristimo svoje slobodno vrijeme.

Bez konstantnog skrolanja i notifikacija, možemo se posvetiti stvarima koje zaista volimo – bilo da je to čitanje knjiga, provođenje vremena s obitelji i prijateljima, bavljenje hobijima ili jednostavno uživanje u trenucima mira i tišine. Brisanje Facebooka može biti prilika za ponovnu povezanost s onim što je stvarno važno.

Sada kada znate kako deaktivirati Facebook, imate alat za preuzimanje kontrole nad svojim digitalnim životom. Bilo da birate privremeni predah ili trajni oproštaj, bitno je da odluka bude vaša i da vam donese više slobodnog vremena za stvari koje vas ispunjavaju. Krenite u novu avanturu, iskoristite slobodno vrijeme na najbolji mogući način i uživajte u svakom trenutku izvan digitalnog svijeta.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *